När Pontus Berger startade Mölndals Ungdomscup (MUC) 1989 var det för att det inte fanns några cuper för ungdomar. De två ungdomslag som fanns i Mölndal då fick spela mot seniorer, vilket inte var så utvecklande i längden. Sedan dess har det hänt en hel del med den cup som 2019 hade mer än 160 deltagande lag och i årets omstart efter pandemirestriktionerna lockar drygt 70 lag.
– Det saknades helt enkelt cuper för ungdomar. Det var därför drog i gång det här, säger Pontus Berger och tittar ut över Aktivitetens A-hall där en av årets premiärmatcher just har påbörjats.
I den första upplagan som genomfördes för 33 år sedan var det bara killar som deltog. En grupp för yngre och en för lite äldre. Med 16 lag i varje grupp. Det dröjde till mitten av 1990-talet innan de första tjejerna gjorde entré.
– Vi ville ha med tjejer så fort som möjligt. Det har vi hela tiden varit noga med. Men det var svårt att locka dem i början. Lite så är det fortfarande och vi jobbar på det. Vi skulle gärna se att det var lika många pojklag som flicklag, säger Pontus Berger
I dag är han tävlings- och domaransvarig i MUC-organisationen och i Mölndal IBF, klubben som han var med om att grunda, har han bland annat uppgiften att planera seriespelet.
Han beskriver MUC som en cup med ordning och reda. Själv har han sett till att det finns tillräckligt mycket luft i spelprogrammet för att det inte ska uppstå några förseningar. Lag som åker tåg, båt eller flyg ska inte behöva vara oroliga för att missa sin hemresa.
– Jag tror att spelare, ledare och föräldrar gärna återvänder till turneringar som är välordnade. Vårt mål är att ge alla deltagare en rolig och trevlig avslutning på säsongen, säger Pontus Berger.
Till det bidrar i år förstås närheten med promenadavstånd mellan viktiga platser som Aktiviteten, Mölndals centrum, Fässbergsskolan och Åby hotell. Därför är det inte säkert att föreningen vill att cupen åter ska bli lika stor som den var 2019. Då spelades en del av cupen i Göteborg.
– Det bästa vore om det fanns fler idrottshallar här i Mölndal. I en stad som vuxit så mycket de senaste decennierna och fortsätter att växa behövs det fler hallar. Annars blir det väldigt svårt att ta hand om alla ungdomar som vill spela innebandy. Och basketen och handbollen har samma problem, säger Pontus Berger.
Efter fredagens start av MUC 2022 i Aktivitetens båda hallar blir det under lördagen och söndagen också spel i Katrinebergsskolan och Almåshallen (två hallar) i Lindome.