Kul att vi är i gång igen efter pandemins restriktioner! Återstarten av MUC efter två års uppehåll har fungerat bra. Det finns många positiva saker som vi tar med oss i planeringen för MUC 2023. Då hoppas och tror vi att cupen ska bli lite större än i år. Så sammanfattar Mölndal IBF:s ordförande Joachim Holst den snart avslutade cuphelgen.
Restriktionerna under pandemin gjorde inte bara att cuper, tävlingar och periodvis även träningar fick ställas in. Att föräldrar och publik inte fick besöka idrottshallar har även påverkat beteenden och vanor.
– Det gjorde att föräldrarna som resurs för föreningarna i princip försvann. När restriktionerna lyftes hade många hunnit skaffa sig andra vanor och rutiner. Därför håller vi fortfarande lite grann på att försöka hitta tillbaka, säger Joachim Holst.
För att hjälpa föräldrarna på traven i sitt cupengagemang arrangerades MUC 2022 med årskullarna 2006 och 2007 som huvudansvariga och 2008 som stöd. Nästa år kliver 2006 av och 2009 blir stöd till 2007 och 2008.
– Tanken är att det ska ge bättre kontinuitet än tidigare då det bara var en årskull som var huvudansvarig. Vi ska föra vidare kunskap till kommande cuper bättre och slippa uppfinna hjulet varje år, säger Joachim Holst.
Han tycker att det nya arbetssättet i stort fungerat bra:
– Alla ideella krafter har jobbat tillsammans. Även om det här har varit något helt nytt för många, så har de hittat lösningar och vägar framåt. Fokus har legat på det som är möjligt i stället för det omöjliga.
Sportsligt är Joachim Holst nöjd med MUC 2022. Den trots allt viktigaste byggstenen under en cup, innebandyn, har fungerat bra:
– Spelmässigt har det varit många jämna matcher, även om resultaten ibland talar ett annat språk. I snitt har det varit ungefär sex mål per match, vilket tyder på att det spelats en positiv innebandy.
I årets upplaga av MUC:s tävlande klasser deltog 57 lag, vilket är cirka 100 färre än 2019. Joachim Holst vill att MUC ska växa framöver, men tror att en cup med 160 lag blir för stor:
– Jag ser gärna att vi håller oss i hallar inom Mölndals kommun och då kanske 100 lag är ett lagom tak. Vi heter ju trots allt Mölndals ungdomscup. Om vi växer igen ser jag gärna att vi stärker samarbetet med de andra föreningarna i kommunen, alltså Eken och Lindome.
Basen av deltagande lag kommer även i framtiden troligen att finnas inom distriktet. MUC har ju till skillnad från Gothia Cup ingen begränsning av antalet lag från Storgöteborg.
Samtidigt är det enligt Holst väldigt positivt att lag från Norge och Danmark hittar hit, liksom Trosa, Skillingaryd och Vålberg.
– Våra lokala kompisar vill ju också spela mot lite nya, ”exotiska” lag. Men det vi allra helst vill se kommande år är fler tjejlag. Det kommer vi fortsätta att arbeta hårt för, säger Joachim Holst.
MUC har i många år varit en viktig inkomstkälla för Mölndals IBF. Hur det gått ekonomiskt den här gången vet vi om någon månad.
Klubbens ordförande passar på att skicka ett stort tack till alla som på något sätt bidragit till att vi kunnat genomföra MUC 2022.
– Nästa år blir det ännu bättre! Arbetet med MUC 2023 börjar redan i slutet av april, säger Joachim Holst.