Dragons utmanas och lär sig av svenskt motstånd

Klubben Sindal Dragons har bara funnit i fem år och är en utpräglad ungdomsförening.  För att få möta tuffare motstånd än hemma gör danskarna den här helgen sitt andra besök MUC. En cup som de tycker ligger på helt rätt nivå för att skapa utveckling hos de egna spelarna.

Innebandyn växer sakta men säkert i Danmark. För tre år sedan fanns det 174 föreningar. Även om det är en liten minskning i antal sedan toppåret 2017 (189 föreningar), så har det totala antalet medlemmar under 2000-talet ökat från 3 200 till över 10 000.

Sindal Dragons, från samhället Sindal två mil utanför Fredrikshamn, har fyra ungdomslag i seriespel. På seniorsidan nöjer man sig med motionslag, eftersom det är de unga man vill fokusera på.

– Det är fler och fler som blir intresserade av innebandy i Danmark, även om coronan har bromsat in den positiva utvecklingen en del, säger klubbens ordförande Jesper Bartholomaeussen.

I närområdet på Jylland finns ett tiotal innebandyklubbar, eller floorballforeninger som man säger på danska, inom en radie på sex mil. Att åka till Sverige på cup är ett sätt hitta nya utmaningar för spelarna, att se och lära sig.

– Ja, vi var på MUC för första gången 2019 med två pojklag. Den tekniska nivå är mycket högre i Sverige och lagen spelar mer fysiskt än de som vi brukar möta i Danmark, säger Jesper Bartholomaeussen.

Han tycker att MUC att motståndet i MUC oftast är på en lagom nivå för spelarna i Sindal Dragons P06-lag.

– Och stämningen runt cupen är trevlig och bra. Det är också viktigt, säger Jesper Bartholomaeussen.

Att de danska landslagen någon gång i framtiden ska kunna utmana och besegra de svenska tror han inte på. Trots att det faktiskt har skett inom ishockeyn där ju Tre Kronor förlorade mot Danmark i VM 2021.

– Det finns en del duktiga danska innebandyspelare på elitnivå, både på dam- och herrsidan, som spelar i Sverige, men det räcker inte. Än så länge har vi alldeles för få klubbar och spelare i Danmark för att kunna komma upp på den nivån och jag har svårt att det ska bli tillräckligt många. Det är fortfarande fotboll och handboll som gäller i Danmark, konstaterar Jesper Bartholomaeussen.

Men vem vet. Kanske kan ett ökat utbyte mellan Sverige och Danmark som får fart på intresset på allvar i vårt grannland. Och kanske kan MUC vara en liten katalysator i den processen.