När MUC hette Niklas Jihde Cup!

Under tre år i början av 1990-talet bytte Mölndals Ungdomscup namn till Niklas Jihde Cup.  Här berättar Niklas Jihde, som är en av innebandyhistoriens bästa och mest framgångsrika spelare, om hur det var att få ge namn till en stor cup.

För dagens unga innebandyspelare är Niklas Jihde kanske mest känd som programledare på Viaplay i samband med ishockey-, fotbolls- och OS-sändningar. Men för inte så länge sedan var han världens bästa innebandyspelare.

Efter två SM-guld med Pixbo, en proffskarriär i Schweiz, två SM-guld med AIK och totalt fem VM-guld avslutades karriären 2009. Därefter gjorde Niklas Jihde en kort comeback i Linköping IBK som då tog steget upp i SSL. Och för bara två år sedan gjorde han ett inhopp i IBK Dalen.

Men det var under de sista åren i Pixbo som MUC fick låna Nicklas Jihdes namn. Hur stort var det egentligen? Vi frågade Niklas.

Hur kändes det att få en cup som bar ditt namn?

– Det var verkligen en annorlunda känsla – så otroligt hedrande. Jag kände en otrolig stolthet när jag satt på läktaren och såg alla ungdomar kämpa, skratta och ha förbaskat kul nere på planen.

Vad innebar det för dig? Var du där och delade ut priser eller något annat? 

– Jag var där och delade ut priser och snackade med alla deltagare. Väldigt fina minnen från dessa år.

Några speciella minnen?

– Ja, jag minns att vi vann SM-guld i Globen ett år på en lördag och att jag tidigt på söndagen flög ner till Göteborg för att inte missa någon final. Det var absolut värt att missa en natts sömn för att se glädjen hos kidsen när de lyfte pokalerna till skyn.

Ditt intryck av världens äldsta ungdomscup?

– Att den alltid har varit väldigt välskött och att deras mantra har varit att alla ska ha kul – vilket ha gått före själva "elit-tävlandet". Viktigt!

Vad betydde det för dig som ungdomsspelare att få åka iväg och spela cuper?

– Jag började faktiskt inte med innebandy förrän jag var 17 år. Det var I Hovshaga i Växjö där jag hamnade i A-laget ganska kvickt. Så där spelade jag bara JSM. Sedan flyttade jag till Pixbo som 18-åring. Där betydde cuperna allt! Det var cuperna som skapade min kärlek till sporten. Att åka på cup skapar en gemenskap som är obeskrivlig och som man har nytta av hela livet. Sedan vill man såklart vinna någon cup också...

Ditt bästa cupminne?

– Det är nog när vi vann Gothia Cup i Lisebergshallen. Kändes så stort! Men jag tror att vi vann MUC också något år.

Anmälningarna till Mölndals Ungdomscup 2023 har börjat droppa in – från såväl Sverige och Danmark som Tjeckien. Av tradition brukar det också komma lag från Norge. För den som vill vara säker på en plats och en kul säsongsavslutning är i vår det dags att anmäla laget!