Domare på plats – årets MUC kan börja!

Håkan Kraft gör sin femte eller möjligen sjätte MUC som domare. För kollegan Mattias Strid är det först cupen i Mölndal. Tillsammans ska det rutinerade domarparet under helgen döma 15 matcher.

– Det är en rolig cup att döma. Man blir väl omhändertagen, det finns tydlig information och ett bra schema, säger Håkan Kraft några minuter innan han blåser i gång en av årets premiärmatcher där Mölndal möter Lindås i P07-klassen.

På frågan om vad som lockar med att döma säger Mattias Strid så här:

– Det är kul att döma matcher där det gäller något. Utmaningen är att få till rättvisa och kul matcher där lagen får möjlighet att göra upp om segern.

Men det är en ganska otacksam uppgift. När ni gör fel får ni skäll och när ni gör en bra match säger man ingenting.

– Fast man vet ju att jobbet är på de premisserna. Men det händer faktiskt att spelare kommer fram efteråt och pratar om saker som de tycker att vi gjort bra, säger Håkan Kraft.

Både har ett förslutet som spelare. Det tycker de inte är en nödvändighet, men det underlättar.

– Det är lättare att förstå spelet och få en känsla för det om man spelat själv. På samma sätt är det lättare för spelarna att förstå hur svårt det ibland kan vara att döma om man provat på att döma några matcher. Det borde alla göra, säger Mattias Strid.

Och till alla på läktaren som är upprörda över domslut: utan domare – inga matcher och heller inga cuper.